Skräddarsydda sajter - på riktigt!

Nytt utseende på sajten

När jag byggde min sajt för två år sen använde jag ett licensierat tema* som grund på vilket jag gjorde ett gäng förändringar. Likadant gjorde jag på de första sajterna jag levererade. Ganska snart märkte jag att det var ett ohållbart sätt att arbeta.

De teman jag använde kom från erkända temaförfattare men problemet med dessa teman är att de är byggda för att passa alla. Dessvärre med admin-paneler som absolut inte behärskas av alla. De flesta teman innehöll mängder av överflödiga funktioner som försämrade sajtens prestanda samtidigt som de saknade många grundläggande funktioner. Jag spenderade alldeles för mycket tid på att strippa ner dessa teman för att ta bort överflödiga funktioner. Och sedan ytterligare mängder av timmar enbart på att lägga till grundläggande funktioner.

Sedan har dess har jag utvecklat sättet jag bygger sajter på och använder sedan ett drygt år tillbaka enbart helt egna teman. På så sätt kan jag leverera sajter helt utan onödiga och överflödiga funktioner samtidigt som jag låter kundens verksamhet styra utseendet på sajten istället för att låta det färdiga WordPress-temat styra hur kunden presenteras på sin sajt.

Även plugin* innehåller oftast många fler funktioner än den du faktiskt är ute efter. Genom att koda från grunden och inkludera utvalda funktioner i mitt tema har jag även kunnat begränsa antalet överflödiga plugin.

När jag under sommaren nu utvecklat den tredje versionen av mitt grundtema passade jag på att bygga om min sajt.

Utan att stryka några funktioner har jag kunnat gå från 20 plugin till sju och ändå är mitt tema bara 20% så stort som det jag tidigare använde. Enklare. Snabbare. Smidigare.

 

Ett tema är i WordPress ett paket med filer som innehåller funktioner och mallar som styr utseendet på sajten.
Ett plugin är i WordPress ett program som adderar en eller flera funktioner till din sajt.

Kommentera